WordPress'de WP Mail SMTP eklentisini yüklemeden SMTP ile nasıl ileti gönderirim?
WordPress ile bir site kurduğunuzda iletişim formu veya bülten araçlarının çalışması için mutlaka bir ileti gönderim yöntemi belirlemelisiniz. İşte bu gönderide WordPress için SMTP ayarlarını eklentisiz nasıl yapacağınızı anlatacağım.
WordPress sitenizi kurduktan sonra elektronik posta iletilerinin gönderilebilmesi için mutlaka bir gönderim yöntemi belirlemeniz gerekiyor. Genellikle bu SMTP olur ve oldukça yaygın bir yöntemdir. Eğer kodlarla pek aranız yoksa WP Mail SMTP eklentisi sizin için resmen biçilmiş bir kaftandır. Ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunsa da WordPress tabanlı sitenize ne kadar az uzantı kurarsanız o kadar etkili performans göstereceğini unutmamak gerekiyor. Tabi ki WP Mail SMTP’nin elektronik posta kayıt günlüğü (email log) ve okundu & tıklandı bilgilerini takip etme veya iletinin başarıyla gönderilip gönderilmediği gibi bilgileri tutma özellikleri var. Bunlar sizin için bir anlam ifade etmiyorsa, sadece iletinin gönderileceği bir temel arıyorsanı aşağıdaki yöntemi kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Bu rehberdeki iki adımı gerçekleştirerek WP Mail SMTP eklentisi veya benzer eklentiler yerine sadece birkaç satır kod düzenlemesi ile SMTP gönderim ayarlarınızı kendiniz yapabilirsiniz. Gönderiyi buraya kadar okuduğunuza göre hazır olduğunuzu varsayarak adımlara geçiyorum.
WP Mail SMTP eklentisini kurmadan WordPress SMTP kurulumu nasıl yapılır?
İlk olarak düzenlememiz gereken belgelerin neler olduğunu size açıklayayım;
- wp-config.php: Bu dosya, WordPress kurulumunuzun ana dizininde bulunur. Değiştirmek için FTP veya SSH erişimine ihtiyacınız olacak.
- function.php: Bu dosyaya WordPress yönetici kontrol panelinizden Görünüm > Tema Dosya Düzenleyicisi altında yer alır.
Şimdi hangi belgelere erişmeniz gerektiğini açıkladığıma göre FTP veya SSH üzerinden wp-config.php‘yi düzenlemeye başlayalım;
wp-config.php için E-posta ayarlarını tanımlama
- wp-config.php belgesini açın.
- Şu satırı bulun:
1
/* Thats all, stop editing! Happy blogging. */
- Üstüne ekleyin:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
// SMTP e-posta ayarları define( 'SMTP_USER', '[email protected]' ); // SMTP için kullanılacak elektronik posta adresi define( 'SMTP_PASS', 'sifreniz' ); // Üst satırda belirlediğiniz elektronik posta adresinin şifresi define( 'SMTP_HOST', 'smtp.servissaglayici.com' ); // SMTP servis sağlayıcınız define( 'SMTP_FROM', '[email protected]' ); // SMTP aracılığı ile gönderilecek iletilerin gönderen bilgisi define( 'SMTP_NAME', 'Gönderen Adı' ); // İletilerde görünecek isim veya kurum adı define( 'SMTP_PORT', '587' ); // Port bilgisi (genellikle 587) define( 'SMTP_SECURE', 'tls' ); // Güvenlik (genellikle tls) define( 'SMTP_AUTH', true );
- Belgeyi kaydedin ve pencereyi kapatın.
Çok güzel. SMTP servis sağlayıcı bilgilerimizi girip belgeyi kayıt ettikten sonra artık ilk adımı tamamlamış oluyoruz. Eğer yukarıdaki alanlarda hangi bilgileri dolduracağınızı bilmiyorsanız servis sağlayıcınız ile iletişime geçerek bilgileri alabilirsiniz.
functions.php içinden phpmailer_init işlevini geçersiz kılalım
Temanızın functions.php belgesini doğrudan düzenleyebilirsiniz ancak bu her tema güncellemesi ile beraber burada bahsedilen değişikliği yeniden yapmanız gerektiği anlamına gelir. Eğer WordPress için Child tema kullanmıyorsanız bu sizin için tekrar eden bir süreç olacaktır. Ancak Child tema kurulumunuzu en başından yaptıysanız arkanıza yaslanın ve Child temanızın functions.php belgesini düzenlemenin keyfini çıkartın. Eğer child temanız yoksa nasıl yapacağınızı da aşağıda yer alan önce çıkan yazıda açıkladım.
wp-admin
‘e giderek sitenizin yönetim panelini açın ve giriş yapın.- Sol menüde yer alan Görünüm > Tema Dosya Düzenleyicisi sayfasını açın.
- Gelen pencereden Child temanızın seçili olduğundan emin oldun. Ardından sağ kısımda bulunan functions.php belgesini açın.
- Aşağıdaki kodu ekleyin:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
// SMTP ile ileti gönder add_action( 'phpmailer_init', 'my_phpmailer_orn' ); function my_phpmailer_orn( $phpmailer ) { $phpmailer->isSMTP(); $phpmailer->Host = SMTP_HOST; $phpmailer->SMTPAuth = SMTP_AUTH; $phpmailer->Port = SMTP_PORT; $phpmailer->Username = SMTP_USER; $phpmailer->Password = SMTP_PASS; $phpmailer->SMTPSecure = SMTP_SECURE; $phpmailer->From = SMTP_FROM; $phpmailer->FromName = SMTP_NAME; }
- Belgeyi kaydedin ve kapatın.
Burada yaptığımız şey temelde phpmailer_init işlevini geçersiz kılarak my_phpmailer_orn
adlı bir işlev oluşturmaktır. wp-config.php dosyasında tanımladığımız PHP değişkenlerini burada kullandık. Bu şekilde web sitemizde kullandığımız başka bir eklenti de (Örn. Contact Form 7 veya Elementor Forms) burada tanımladığımız SMTP ayarlarını kullanabilecek.
Eğer SMTP bilgilerinizi doğru girdiyseniz ve tüm kodları doğru bir şekilde yerleştirdiyseniz herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan WordPress sitenizle SMTP kullanarak elektronik posta gönderimi gerçekleştirebileceksiniz.